Lite setter info...

För att svara på frågan från Simon så berättar jag gärna om Catos ras !!

Han är en engelsk setter, alltså en stående fågelhund vilket innebär att han nosar reda på fågel (hönsfågel tex ripa, orre, tjäder) och ställer den. Hunden står blickstilla och visar med kroppen vart fågeln befinner sig. Ofta åker ett av frambenen upp i ståndet men det är inget måste. Jägaren kommer fram till hunden och låter den stöta upp fåglarna, dom flyger och då ska hunden stanna så jägaren kan skjuta. Sen kan hunden få apportera om man vill det.
Det är en väldans fart på en sån här jycke och inget för en soffpotatis men annars så är det helt klart en bra familjehund, jag har inte träffat på nån setter som inte varit "bra i skallen", sen så måste dom förståss uppfostras som alla andra hundar.

Innan vi skaffade Cato hade vi en gordon setter, Eddie, som nog är den vackraste av settrarna. Honom fick vi ta bort alldeles för tidigt då han slet ut ett korsband i vänster bakknä. En operation hade kanske kunnat ge honom ett längre liv men utan jakt och rehabiliteringen visste vi sen tidigare att han inte klarar av. Total stillhet i flera månader och sen en långsam upptrappning och uppbyggning av muskler var att vänta Eddie så vi tog ett helt och hållet osjälviskt beslut och lät honom somna för gott. Sorg för husse och matte men skönast för vovve. Jag saknar honom fortfarande älskade Eddie-peddie...

Det finns ytterligare en ras i setter familjen nämligen irländsk setter. Det är den röda snyggingen, alla ser ganska lik ut i kroppen förutom att gordonsettern har större huvud och är större och biffigare.


Engelsk setter som står och spanar på småfåglar i brist på annat. Sommaren 2008

Gordon setter i dålig päls. Men söt ändå !!

Och i lite bättre päls, fortfarande lika söt !!

Det var lite om det jag tycker om. Tycker att det låter som en utmärkt idé att låta Cato och Mozart leka i sommar, han längtar redan.
Nu blir det Singstar för hela slanten. Sov gott och dröm fina drömmar. Imorgon blir det vinkväll, ser fram mot det. Vad säger ni om tacos till det brudar?

Kram T

Kommentarer
Postat av: Simon

Åhå en Setter, det är ju en helt underbar ras, skulle nästan ha gissat på att Cato var de fast jag tordes inte :=) Jo det är ju väldigt mkt liv i Settrarna men de är ju så härliga. Min favvo inom Setterrasen är nog Irländsk setter, så snygga!



Bodde granne md ett par som hade 2st Irländska settrar. Jisses vad de var fart på dem =) Men Gordon Setter är ruskigt fin! De ser så otroligt snälla ut, och Eddie ser ju helt förväntansfull ut på bilderna.



Då tycker jag att vi får styra upp en lekstund i sommar så att Mozart får lite fart i benen. Iofs så har han det men han är ju liiiiite mer klumpigare i kroppen när han springer än vad en Cato lär vara :=)



Kram på er!

2009-03-07 @ 12:42:12

Vad roligt att just DU har hittat hit! Lämna gärna en kommentar!!

Jag heter:
Kom ihåg mig?

E-mail: (publiceras ej)

Har du en egen blogg eller hemsida?

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0